Intrebari frecvente


Unde verific valabilitatea rovinietei?

Verificarea valabilității rovinietei o poți afla introducând aici http://www.cnadnr.ro/pagina.php?idg=184 nr de înmatriculare și seria de sașiu al auto cautat.


Ce faci in caz de accident?

1. Accident cu victime:

-suna la 112;
-NU parasi locul accidentului pana la venirea Politiei;
-Politia va stabili vinovatia, incheia proces-verbal si va elibera autorizatia de reparatie;
-Soferul gasit vinovat va da o copie RCA ului sau celuilalt.

2. Accident in care sunt implicate doua sau mai multe autovehicule si alte bunuri materiale (cladiri si bunuri, garduri, stalpi, semne de circulatie, etc.):

-mergeti impreuna la sectia de Politie Rutiera pe raza careia a avut loc accidentul;
-Politia va incheia procesul verbal, va stabili vinovatia si iti va elibera autorizatia de reparatie pentru vehicul;
-Soferul gasit vinovat va da o copie a politei sale RCA celuilalt sofer.

3. Accident usor doar cu pagube materiale intre doua autovehicule-foloseste Constatul Amiabil standard:

-Completeaza un singur formular de Constat Amiabil si pastreaza una din cele doua foi autocopiative;
-Pentru despagubire depune formularul la compania de asigurari a celuilalt sofer;
-Daca nu ai pretentii de despagubire trebuie sa il depui la compania ta de asigurari.


Cum recuperezi banii pe RCA sau CASCO daca vinzi masina ?

Proprietarii de masini cu RCA sau CASCO care se hotarasc sa isi vanda masinile pot recupera sumele aferente perioadei ramase pana la expirarea politei.

Banii ii puteti primi inapoi de la asigurator, prezentand contractul de vanzare-cumparare, in conditiile in care nu ati avut niciun accident cat timp ati detinut masina.

In cazul CASCO, prima de asigurare poate sa creasca daca noul proprietar locuieste intr-o zona geografica pe care asiguratorul o considera ca avand un risc mai mare, sau daca acesta a fost implicat in mai multe accidente.

Cand se poate folosi Formularul de constatare amiabila?

Soferii vehiculelor implicate in accidente rutiere usoare, fara victime, nu mai sunt obligati, incepand de la 1 iulie 2009, sa mearga la politie pentru a obtine autorizatia de intrare in reparatie, daca completeaza si depun la companiile de asigurare formularul tipizat de constat amiabil.

Procedura se aplica numai cand sunt indeplinite concomitent patru conditii: s-a produs un accident rutier doar cu pagube materiale, fara vatamari corporale, au fost implicate maximum doua vehicule, care detin RCA valabil la data producerii accidentului, accidentul are loc pe teritoriul Romaniei si nu a fost comisa o infractiune prevazuta de Codul Rutier.

Ce este sistemul bonus-malus?

Primele calculate pentru poliţele RCA emise de la 1 ianuarie 2010 vor depinde de istoricul de daunalitate realizat de asiguratul/utilizatorul persoană fizică într-o perioadă de referinţă. Aceasta înseamnă că un asigurat care nu a produs daune în 2009 și încheie o poliță pentru o perioadă de un an va obține, datorită sistemului bonus-malus, o reducere cu 10% a tarifului afișat de asigurător. Întrucât normele CSA reglementează existența a 14 clase de bonus, rezultă că, dacă timp de şapte ani un asigurat nu a produs daune care sa fie despăgubite în baza poliţei RCA, bonusul acordat poate ajunge la 50%.


Pentru aplicarea unui malus pentru un asigurat/utilizator persoană fizică sunt luate în calcul evenimentele pentru care a fost plătită cel puțin o daună în perioada de referință, în temeiul poliței de RCA deținută de acesta. Într-o astfel de situație, malus-ul se aplică indiferent de cine a condus vehiculul la data producerii accidentului, precum și indiferent de modul de protocolare a accidentului (prin proces verbal întocmit de poliție sau prin constatare amiabilă de accident).

Clauza de malus (majorarea primei) se aplică în funcție de numărul de daune produse și plătite, putând ajunge până la 200%.

Normele puse în aplicare prin Ordinul CSA nr.21/2009 prevăd faptul că, în situația în care un asigurat deține mai multe vehicule, sistemul bonus-malus se aplică distinct pentru fiecare vehicul.
De asemenea, în cazul înstrăinării/radierii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus-malus pentru un vehicul nou-dobândit se face pornind de la clasa bonus-malus de care asiguratul a beneficiat anterior.