Peste 3.500 de incendii au avut loc in primele 8 luni ale anului. Locuinta ta este asigurata?

Intre 1 ianuarie si 31 august 2014, pe teritoriul Romaniei au avut loc peste 3.500 de incendii in locuinte, soldate cu 263 de victime, potrivit datelor prezentate saptamana aceasta de IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta. Numarul acestora este in usoara crestere fata de 2013, cand in aceeasi perioada se produsesera 3.384 de incendii, soldate cu 277 de victime.


Majoritatea incendiilor din primele 8 luni ale acestui an, respectiv 2.707, au avut loc la casa, in timp ce la bloc s-au produs 738. De asemenea, 1.821 de incendii au fost inregistrate in mediul rural, iar 1.683 in orase.


Principalele cauze ale incendiilor au fost cosurile de fum defecte sau necuratate si instalatiile electrice defecte ori improvizate, arata informatiile IGSU citate de MEDIAFAX. Astfel, in 30% din cazuri cosurile sau burlanele de fum defecte sau necuratate au condus la izbucnirea incendiului, in 23% - instalatiile si echipamentele electrice defecte sau improvizate, in 13% - sobele improvizate, in 8% - focul deschis, in 5 % - tigarile uitate aprinse, iar 21% dintre incendii au avut alte cauze.

Numerele, fie ele mici sau mari, sunt doar orientative. Indiferent daca este vorba de un eveniment provocat ca urmare a neglijentei umane, precum incendiul, sau de o catastrofa naturala care poate fi cel mult prevazuta, insa nu evitata, precum cutremurele sau inundatiile, un lucru este cert: locuintele au fost si continua sa fie expuse unei varietati de riscuri. 

Masurile pe care oamenii le pot lua impotriva unor astfel de amenintari au, de cele mai multe ori, un caracter doar preventiv: de la evitarea construirii locuintelor in zonele predispuse inundatiilor si alegerea unor materiale de constructie speciale pana la instalarea unor sisteme de detectare a incendiilor sau a sistemelor de securitate si comportamentele preventive specifice in cazul in care proprietarii pleaca din locuinta pentru o perioada mai mare de timp, toate acestea reprezinta masuri recomandate, dar a caror implementare nu poate garanta niciodata eliminarea completa a riscurilor.

In acest caz, toate eforturile preventive ar trebui dublate si de masuri financiare de protectie, care pot deveni o reala salvare in cazul unei pagube.

sursa 1asig.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu